Cikkek

Szent Imre Kórus

Kategória: Plébánia
Megjelent: Írta: irj

 

A felsőgödi templomnak – megépülése óta – többször is volt már kórusa, az utolsó az 1970-es években. A jelenlegi vegyeskar csírái 1996 adventjén jelentek meg, amikor tizenegynéhányan alkalmilag összeálltunk, s Gaudete-vasárnap megszólaltattuk Kodály Adventi énekét. Mivel kisgyerekesek is voltak köztünk, akadt, aki karján a gyermekével énekelt.

De rövidesen kiderült, hogy az Úristen hívása nem egy alkalomra szól, s 1997 őszén megkezdődtek a rendszeres próbák. Szinte magától értetődő volt, hogy Váraljai Rékát kérjük meg a kórus vezetésére, aki ekkor utolsó éves karvezetés szakos volt az egri főiskolán, de a hétvégeket itthon töltötte. Testvéreivel kezdetben ők adták a kórus gerincét. Kórusunk 1997 adventjének 4. vasárnapján mutatkozott be a reggeli szentmisén, s kezdetben elsősorban az egyházi év nagy ünnepein szolgáltunk, majd ahogy a repertoárunk gyarapodott, 2004-től a megszólalások havi rendszerességűvé váltak. Jelenleg is – hacsak súlyos akadály közbe nem jön – minden hónap utolsó vasárnapján éneklünk, a próbáinkat pedig kedd este nyolctól fél tízig tartjuk a plébánián. Repertoárunkon néhány mise, gregorián tételek és a reneszánsztól napjainkig terjedő motetták szerepelnek, különösen szívesen éneklünk az utóbbi évtizedekben keletkezett nívós egyházzenét.

Fokozatosan egyre nagyobb szerepet vállaltunk a Nagyhét liturgiájában, 2010-től már virágvasárnap és a szent három nap valamennyi szertartásában közreműködünk.

Természetesen énekeltünk templomunk alkalmi ünnepségein is (a fölszentelés 75. évfordulóján, a 2000. évi misszión, Csiba Tibor atya primíciáján, a Mária-kápolna fölszentelésekor, Ország Tibor atya ezüstmiséjén, elsőáldozásokon, bérmálásokon, keresztelőkön, stb.). Alkalmanként Felsőgödön kívül is látunk el szolgálatot, s kezdettől rendszeres résztvevője lettünk a Munkás Dalkör által szervezett karácsonyi koncerteknek, valamint más környékbeli hangversenyeknek és jótékonysági rendezvényeknek.

1999-ben emlékezetesen szép kórustábort tartottunk Sopronbánfalván, az egykori pálos, majd kármelita kolostorban. 2003-tól a kórustáborok rendszeressé váltak, minden nyár végén egy arra alkalmas plébánián (eddig Nagybörzsöny, Terény, Nógrád, Aszófő, Tiszaföldvár, Szigetmonostor, Pilismarót) töltünk néhány napot. A legutóbbi időkig ilyenkor magunkkal vittük a családjainkat is, s a próbákon túl együtt játszottunk, főztünk, beszélgettünk, kirándultunk. A gyerekek azonban időközben felnőttek, ma már más utakat járnak. A tábort általában szolgálattal zárjuk a fogadó templomban.

2004-ben Váraljai Réka elkerült Gödről, Tóth-Cseri Marica vette át a helyét, aki Dunakesziről járt át a kórus irányítására.

2006-ban nagyböjt egyik péntekén énekeltünk először zenés keresztutat, ami aztán hagyománnyá vált, s számos környékbeli és budapesti templomban is megfordultunk vele.

2007-ben a Szent Imre-millenniummal egyidőben ünnepeltük kórusunk fennállásának 10. évfordulóját, s ebből az alkalomból ünnepélyes keretek között védőszentünkké választottuk Szent Imrét és fölvettük a nevét.

2011 karácsonyán az együttes vezetését Váraljai Nóra vette át. Az ő irányításával 2013 májusában kategóriánkban II. helyezést értünk el a Mária Rádió 1. országos kórusversenyén.

2016 nyarán Nóri költözése miatt ismét új karnagyról kellett gondoskodni. Simon Gáspár júniusi elsőmiséjén zenéltünk először együtt Slezsák Jánossal, az alsógödi templom kántorával, aki elfogadta felkérésünket a tartósabb együttműködésre is.

2017 novemberében ünnepi hangversenyen, két vendégkórus (gödi Gaude Kórus és pannonhalmi Szent Márton Kamarakórus) részvételével adtunk hálát a kórus eddigi 20 évéért.
 
2019-ben karvezetői tevékenysége megtartása mellett János lett a templom kántora-orgonistája is, ami még gördülékenyebbé tette a kórus beágyazottságát a liturgikus szolgálatba, egyúttal a repertoár jelentős bővülését jelentette számos orgonakísérettel rendelkező kórusmű megtanulása révén.
 
2020 tavaszán a járványhelyzet a kórus működésére is negatív hatással volt: hosszú ideig nem csak a szentmisék zajlottak "zárt ajtók mögött", hanem a plébániai közösségek összejövetelei - így a próbák - is szüneteltek. A bizonytalan helyzet és az egészségügyi kockázatok miatt kóruspróbákat egészen a következő év nyaráig nem tartottunk. Szolgálatunk a nyilvános miséken a korábban rendszeresített, vasárnaponkénti antifóna- és zsoltár-előéneklésre korlátozódott, mindig néhány fő részvételével.
 
2021 tavaszán a kórus regisztrált az év őszére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus összkarába. A pandémia miatt a felkészülést több, kisebb létszámú próbával, valamint intenzív egyéni felkészüléssel tudtuk megoldani. Istennek hála, hogy megvalósulhatott a Kongresszus, melynek Ferenc pápa által celebrált zárómiséjén tagjaink is ott álltak az egész Kárpát-Medencéből szerveződött több, mint 2000 fős énekkarban.
 
A kórus keddenként 20:00-kor tartja a próbáit a felsőgödi plébánián.
 
 Statio Orbishoz
. Minden jog fenntartva | JOGI NYILATKOZAT