év végi miserend

Kategória: Hídetések
Megjelent: Írta: Heltovics Ede

Kedves Testvérek!

 
Ahogy a legutóbbi hirdetésben is elhangzott, szombaton (december 31-én) Alsógödön 17 órakor, Felsőgödön pedig 18:30-kor lesz szentmise.
A szentmiséken hálát adunk az elmúlt évért, de ezek egyúttal a másnapi parancsolt főünnep (Szűz Mária, Isten anyja) előesti szentmiséi lesznek.
 
Vasárnap, január 1-én pedig szokásos vasárnapi miserend lesz mindkét templomban.
 
Január 6-ánpénteken (Urunk megjelenése/Vízkereszt parancsolt ünnepén), 17 órakor lesz mise Alsógödön, és 18:30-kor Felsőgödön. Ha valaki egyik misére sem tud eljutni, az a parancsolt ünneppel járó miselátogatási kötelezettségének eleget tehet a január 5-i, csütörtök esti (18 órai) alsógödi szentmisén való részvétellel is, mely a főünnep előesti miséje lesz.
 
Ugyan nem parancsolt ünnep, mégis buzdítunk mindenkit a holnap esti (18:00) felsőgödi szentmisén való részvételre, amely a Szent Család ünnepének szentmiséje lesz a karácsonyi időszak idei, ritka beosztása miatt (akit érdekel, a következő bekezdésben olvashat róla részletesebben).
 
Ha ugyanis karácsony napja, december 25-e vasárnapra esik (legutoljára 2016-ban esett meg hasonló, legközelebb 2033-ban lesz ilyen), akkor január 1-e is vasárnap. Ilyenkor Egyházunk (Magyarországon) nem a karácsonyt követő vasárnapon tartja a Szent Család ünnepét, hanem az azt megelőző pénteken, december 30-án, mivel a vasárnap már foglalt a főünnep által. Ezekből az is következik, hogy az idei évben karácsony 2. vasárnapja elmarad (mivel a két naptári főünnep, január 1. és 6. közötti napokra nem esik vasárnap). Január 8-án Urunk megkeresztelkedésének ünnepét tartjuk (ezt mindig a Vízkeresztet követő vasárnapon ünnepeljük azóta, hogy Vízkereszt parancsolt ünnep lett, tehát 2014 óta). A rákövetkező napon, január 9-én hétfőn pedig elkezdődik az évközi idő első szakasza, ami egészen a húsvéti ünnepkör kezdetéig, hamvazószerdáig eltart majd.
 
Szép év végi napokat mindenkinek!
János
. Minden jog fenntartva | JOGI NYILATKOZAT